DN.se En glädjande nyhet är att antalet självmord bland kvinnor år 2002 var det lägsta sedan dödsorsaksregistret infördes 1961. År 2002 tog 318 kvinnor sitt liv, 14 färre än året innan. Man kan dock inte tala om ett trendbrott.
Ur en artikel på Dn.se den 10 september:
"Inte sällan uppsöker en person med självmordstankar vården vid ett eller flera tillfällen innan självmordet eller självmordsförsöket, men eftersom läkaren kan ha svårt att göra en helhetsbedömning av en person som han eller hon bara träffar en kort stund, läggs sällan pusselbitarna samman. Patienten riskerar att bli lämnad utan rätt stöd." Vidare visar en studie av professor Danuta Wasserman vid centrum för suicidforskning i Stockholm att låg födelsevikt, svår stress hos modern under graviditeten, dålig kost och alkohol- och drogmissbruk, personer som lider av psykisk sjukdom eller personlighetsstörning, liksom överambitiösa personer med dålig stresstålighet och personer som råkat ut för traumatiska händelser ligger i farozonen för självmord. Hur många ligger inte inom någon av dessa grupper kan man fråga sig.
Är det den svikande psykvården som gör att det fortfarande är ungefär 1500 svenskar som väljer att ta sina liv varje år? Hur många skulle vi rädda om psykvården och den allmänna vården hade mer resurser och fick bättre utbildning?
tisdag, september 14, 2004
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar