onsdag, november 03, 2004

Två val, olika frågor, samma resultat

Fann detta i det för övrigt helt överdrivet debatterade valet i USA.
"Valet 2000 utspelade sig i ett politiskt klimat där arbetslösheten var låg, budgetöverskottet högt och säkerhetsfrågorna avlägsna. Sedan dess har IT-bubblan spruckit, arbetslösheten ökat och USA skaffat sig det största budgetunderskottet i sin historia. Samt 9/11, krigen i Afghanistan och Irak.

Ändå ser valkartan nästan exakt lika ut som för fyra år sedan. Skälet är att splittringen i USA inte går efter ekonomi, hur mycket man tjänar eller ens inställningen till USA:s roll i världen, utan moralfrågorna och inställningen till religionen ligger som ett raster över politiken. 90 procent av de republikanska väljarna ansåg att ²moral values² var viktigaste frågan i valet." Wastberg.nu

Det var allstå inte bara hotet från terrorismen som avgjorde valet, något som i princip entydigt trummats ut av de svenska medierna inför valet. Vi i Sverige inser inte riktigt att amerikanerna är så konservativa som de är, samt att vi inte har samma debatt om moral i den svenska politiken. Därför blev vi förvånade och lite bestörta över att det amerikanska folket faktiskt vill ha kvar Bush som president.

En annan orsak till att vi inte riktigt förstår amerikanerna är att Sverige är så pass sekularisert att vi över huvud taget inte pratar om religion och andlig tro i den svenska politiken. För 70 procent av amerikanerna är kristendomen något helt naturlig del av deras liv. Vi tycker att vi är normala och ett upplyst folk, men på det området ligger vi efter resten av världen. Jag vill se mer diskussioner om religion i Sverige för att få ett mer tolerant och fördomsfriare land. Behåll religionsundervisningen i skolan.

Inga kommentarer: