söndag, oktober 31, 2004

Vintertid

Det här med vintertid är lite skumt tycker jag. Hur kan man så enkelt bara vrida på klockan så vips! så har man en timmes sovmorgon? Kan man på samma sätt bara bestämma att det är fredag idag istället för söndag? Kanske skulle bli knepigt men att vi har en 7-dagasvecka är inte alls så självklart som man kan tro.

Den moderna veckan med 7 veckodagar, härstammar ursprungligen från Babylonien (Persien) eller Egypten, där det fanns religiösa föreställningar om att de sju himlakroppar som kunde ses röra sig över himlen var gudar som härskade över olika dagar och timmar på dygnet. Från Babylonien övertogs 7-dagarsveckan av judarna (som dock inte namngav dagarna efter himlakroppar utan bara numrerade dem), och införlivades där bl.a. i en bibliska skapelseberättelsen.

7-dagsveckan spreds också till andra delar av östra Medelhavet för att till slut börja användas i det romerska riket parallellt med 8-dagarsveckan. Att söndag var veckans första dag framgår exempelvis av tyskans namn för onsdag: Mittwoch - midvecko(dag), och i vissa länder, exempelvis USA och Japan, räknas fortfarande söndag allmänt som veckans första dag. Inom judendomen fortsatte man, trots Konstantins dekret, att fira Sabbat på den 7:e dagen, och gör det än idag. När Islam senare uppstod, kom muslimernas religiösa veckodag att bli fredag, och man räknar här lördagen som första dagen i veckan. 7-dagarsveckan anammades också redan under förkristen tid av germanerna som bytte ut de romerska gudarna mot motsvarande asagudar: Mars blev Tyr, Merkurius blev Oden, Jupiter blev Tor, och Venus blev Frigg.

Systemet med en vecka bestående av sju dagar har visat sig vara anmärkningsvärt motståndskraftigt och har överlevt andra förändringar i tideräkningssystemet. När man i Europa övergick från den Julianska till den Gregorianska kalendern på 1500- och 1600-talen togs flera dagar bort ur den innevarande månaden, men veckodagarna fick rulla på som vanligt.

Under franska revolutionen gjordes ett kortlivat försök att införa en 10-dagarsvecka. Likaså infördes i Sovjetunionen veckor med annan längd ett par gånger - 5 dagar 1929, och 6 dagar 1932 - men 1940 återgick man till 7 dagar igen. Olika försök att skapa kalendrar där veckan synkroniseras med månaderna och året så att årets dagar alltid infaller på samma veckodag har också gjorts, exempelvis den s.k. Världskalendern.

1972 bestämdes som internationell standard (ISO 8601) att veckans första dag skulle vara måndag. Likaså standardiserades sättet att numrera veckorna inom ett år på så sätt att vecka 1 är den första veckan på året som innehåller minst 4 dagar, eller uttryckt på ett annat sätt, att den vecka som innehåller den första torsdagen på året är vecka 1. Denna standard medförde att vissa år kan innehålla 53 veckor vilket inte förekom tidigare.

Visste du att det är helt ok att skriva datum på detta sätt: YYYY-Www-D.
Exempel: 2004-W14-2 representerar den andra dagen i den fjortonde veckan i 2003. Om man vill krångla till det vill säga.

Källa: Wikipedia, ISO Online

"First time I've ever been early for work. Except for all those daylight savings days. Lousy farmers!" / Homer Simpson

Inga kommentarer: