måndag, oktober 18, 2004

Bush: Sverige har ingen armé! När böner blir viktigare än fakta

DN. Diskussionen handlade om hur den så kallade färdplanen skulle bidra till fred mellan israeler och palestinier, och vilka länder som skulle kunna skicka fredsbevarande trupper. Problemet var att trupper från länder som Tyskland och Frankrike inte skulle accepteras av vare sig israeler eller palestinier.

Den demokratiske kongressledamoten Tom Lantos sade att det skulle gå lättare med de skandinaviska länderna. Kanske skulle ett svenskt elitförband vara idealiskt som bas för en styrka på Västbanken och Gazaremsan, föreslog Lantos.

Presidenten tittade, enligt New York Times-artikeln, granskande på honom och sade:

"Jag förstår inte varför du talar om Sverige. Det är ju de som är neutrala. De har ingen armé."

Bruce Bartlett, som jobbat för Ronald Reagan och George W Bush senior under hans tid i Vita huset, säger kritiskt att presidenten verkligen tror att han agerar på uppdrag från Gud. Han spår en djup konflikt inom det republikanska partiet om förnuft och religion samt om modernitet och fundamentalism om Bush vinner valet.

Ron Suskind, skribent på New York Times, menar att det var typiskt för Bushs ledarstil att bestämt hävda att Sverige saknar armé. Enligt skribenten är det viktigaste för Bush att framstå som säker och hålla fast vid sin linje. Magkänsla, instinkt och böner - snarare än fakta - får vägleda besluten.

Enligt mig ska inte makten att förinta världen ligga hos den människa som inte inser att han/hon är bara människa.

Inga kommentarer: